menu

Levering uitsluitend via dealers/vakhandel. Prijzen incl. B.T.W.

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

1-9 van 14

Levering uitsluitend via dealers/vakhandel. Prijzen incl. B.T.W.

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

1-9 van 14

Het avontuur van Mark Slats met de Golden Globe Race

Allpa heeft Mark Slats bij gestaan met de keuze en inbouw van de Solé Diesel motor samen met allpa dealer en vriend van Mark Slats, Harry van Wijk van Harry van Wijk Boatservice uit Wassenaar. Harry zal ook aanwezig zijn op de komende Hiswa editie op de stand van Allpa, standnummer 01.241. Na het Roei avontuur is Mark Slats direct verder gegaan met zijn volgende missie: de Golden Globe Race – rond de wereld zeilwedstrijd.

Allpa Marine Equipment vond dit een super initiatief en heeft samen met Mark op BOOT 2018, Düsseldorf een plan gemaakt betreft de motor (marine diesel). Het werd een Mini 29 van Solé diesel met een Technodrive (Twin Disc) keerkoppeling. Ook de motorcontrol van Seastar Solutions en de bij behorende controlkabels zijn ingebouwd. Allpa heeft ook andere technische uitrusting geleverd voor de boot.

Mark Slats verkocht zijn huis om deel te kunnen nemen aan de Golden Globe Race. Ook zijn roeiboot “Peanuts” staat te koop om de race te kunnen bekostigen. Het renoveren en race klaar maken van zijn boot “Maverick” was zowel kostbaar als arbeidsintensief. Mark heeft zelf veel aan zijn boot gewerkt, aan de ene kant om veiligheidsredenen aan de andere kant uit kostenoverwegingen. Daarnaast moet Mark voor deelname aan de race aan een hoop (veiligheid)eisen voldoen. Zo moet hij in het bezit zijn van diverse certificaten (EHBO, veiligheid en radio), kleding voor alle weertypes, speciale voeding, specifieke apparatuur aan boord hebben en voldoende zeemijlen hebben gevaren. Na honderden uren handarbeid, met financiering door middel van donaties, de verkoop van zijn huis en boot is hij er nog steeds niet.

Mark Slats heeft eerder een solo-wereldomvaart voltooid in 2004/5 met het 46ft door Alan Buchanan ontworpen jacht “Cornelia”. De Nederlandse zeeman die in Darwin, Australië werd geboren en op 8-jarige leeftijd naar Nederland is verhuisd, kocht de Rustler 36 “The Ohpen Maverick” - de eerste boot van dit model dat gebouwd is.

Mark heeft zijn eigen bedrijf met het renoveren van oude huizen, maar vond de voorbereidingen voor de Global Gold Race en de 2017 Talisker Transatlantic Rowing Challenge erg lang duren en veel van zijn tijd vergen. "Ik trainde elke dag 8 uur en besteedde de rest van de tijd voor planning voor deze twee evenementen. Het was erg tijdrovend!"

Opmerkelijk genoeg overwon Mark Slats de teleurstelling dat hij zijn collega-roeier verloor in de tweemansklasse, kort voor de start van de Talisker Challenge, maar hij ging door en won de single handed klasse, in recordtijd na een 4e plaats overall, vóór alle tweemans-teams!

Mark’s Golden Globe Race-uitdaging werd begeleid door de Nederlandse jachtontwerper Dick Koopmans. Het jacht werd eerder in 2017 over de Noordzee naar zijn thuishaven Wassenaar bij de vissershaven van Scheveningen gevaren en een driemans-team onder leiding van Koopmans prepareerde de boot terwijl Mark aan de overkant van de Atlantische Oceaan roeide.

Waarom heeft hij zich aangemeld voor de Golden Globe Race? "Dit is mijn lust en mijn leven”, zegt hij.

Zaterdag 23 februari ontving Slats een heldenontvangst in de haven van Scheveningen. Na maanden kon hij eindelijk weer voet aan wal zetten in Nederland. Vanwege zijn deelname aan de Golden Globe Race bevond hij zich zeven maanden in zijn eentje op zee. Vanzelfsprekend heeft die periode veel van de zeiler verlangd en geëist. Daar zal Slats in de uitzending bij Jinek meer over vertellen. Tevens wordt er aandacht aan geschonken op (npo-1), omroepwest, nos langsdelijn, Midvliet en vele andere die nog zullen volgen.

Allpa Marine Equipment BV geloofde in de vele exposure die hij zou krijgen met dit avontuur en ging Mark Slats ondersteunen in de aanloop naar zijn race rond de wereld door zijn deelname aan de Golden Globe Race te sponsoren.

source: allpa Marketing Dept.